Régiós hatáskörben működik a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.

Mint már ismert, tavaly megalakult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.). Ehhez a koordináló céghez folyik be a szemétdíj, továbbá régiós közszolgáltatói területeket alakít ki.

Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, több mint száz közszolgáltató dolgozott az elmúlt időszakban az országban, jelentős átfedésekkel. Ennek racionalizálása érdekében indult meg egy folyamat.

 

– Az NHKV Zrt. által indított közszolgáltatói átszervezés lényege a költséghatékonyabb működés elérése. Akkor tudnak hatékonyabban működni ezek a cégek, ha egy-egy régiót egy közszolgáltató lát el. Az NHKV az optimális, versenyképes üzemméretek elérése érdekében az országban megindította a régiós közszolgáltatói területek kialakítását. Több mint száz közszolgáltató dolgozott az országban. Az elképzelés szerint, ha egy régiót egy közszolgáltató lát el, akkor költséghatékonyabbá válik a szolgáltatás – tájékoztatott Horváth Márton a jelenleg is folyamatban levő átalakulásokról.

Mint elmondta, huszonöt régiót alakítanak ki az országban, ezek közül Zala megyében kettő lesz, a déli régió nagykanizsai, illetve az északi régió zalaegerszegi központtal.

– Az északi régió 182 önkormányzatot foglal magában mintegy 190 ezer lakóval. Ezen a területen a hulladékgazdálkodásban négy közszolgáltató dolgozott.

A lenti, keszthelyi, zalabéri és zalaegerszegi székhelyű közszolgáltatókról van szó, illetve a térségben működik a Zalaispa Társulás is. Az északi régióban az említettek közül a zalaegerszegi Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. kapta a feladatot, hogy a régiós közszolgáltatást megszervezze és koordinálja.

Fotó: Pezzetta Umberto

Fotó: Pezzetta Umberto

– Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nekünk, mint Zalaegerszeg tulajdonában lévő gazdasági társaságnak maradt meg a közszolgáltatói státuszunk a szolgáltatók közül. Ugyanakkor az önkormányzatoknak közszolgáltatási szerződéssel kell rendelkezniük, de erre most már csak mi vagyunk jogosultak. Mind a 182 önkormányzatnak a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel kell megkötnie a szerződést, a másik három céggel pedig közös megegyezéssel meg kell szüntetni azt. Az önkormányzatok egy részének eddig is velünk volt szerződése, nekik nem kell újat kötniük – közölte az ügyvezető az adminisztratív változást, ami meg is kezdődött.

Ugyanakkor valamennyi említett vállalkozás tovább folytatja a szolgáltatói tevékenységet, alvállalkozóként. A Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. alvállalkozói szerződést köt velük azokra a területekre, ahol eddig is működtek.

Megkérdeztük Horváth Mártont, mit érez ebből a lakosság.

– Az az egyik cél, hogy a lakosság ebből minél kevesebbet érzékeljen. A szolgáltatás színvonalában nem történhet változás, illetve a szemétdíjak sem változhatnak, hiszen azt a minisztérium határozza meg. Október elejétől elindultak az önkormányzatokkal történő szerződéskötések, körülbelül a folyamat felénél tartunk – mondta a régiós hulladékgazdálkodó vezetője.

Forrás:

https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/regios-hataskorben-mukodik-zalai-kozszolgaltato-nonprofit-kft-2182595/

Ugrás legfelülre