Mit, hova dobjunk?

Sárga zsák/edény - Műanyag csomagolóanyag hulladékok, Fém csomagolóanyag hulladékok:

- PET-palack vagyis polietilén-tereftalát: Az összes beérkező műanyag/fém hulladék nagyjából harmadát teszik ki a PET-palackok, tehát a ténylegesen újrahasznosított anyagok több mint fele műanyag palack. Négy részre történik a válogatásuk, külön szedik az átlátszó, a kék, a zöld és az egyéb színű palackokat. A PET-eknél komoly problémát jelent, ha folyadék marad bennük, mert hulladékkezelőben kifolyó folyadék – például bálázás közben – károsíthatja a gépeket, ezért is kéri a közszolgáltató, hogy az edénybe kupak nélkül laposra taposva helyezük el az ilyen jellegű hulladékunkat.

- Nagy sűrűségű polietilén (HDPE): Ezek vastagabb falú, jellemzően háztartási vegyi anyagokat tartalmazó műanyag dobozok, mint például a mosószeres vagy tusfürdős flakon. Gyártásakor sok veszélyes anyagot használnak, az ilyen műanyag rákkeltő hatása is bizonyított.

- A PVC, vagyis a polivinil-klorid sajnos rengeteg játéknak, fóliának, ételtárolónak, sőt vízvezetékcsőnek az alapanyaga, rendkívül káros, növeli a mutációk gyakoriságát, születési rendellenességet okozhat, de az általános immunrendszert is rombolja. Használata mindenképp kerülendő, a szelektív hulladékok közé tilos elhelyezni!

- A PE-LD, vagyis a kis sűrűségű polietilén: Általában zacskók, kupakok, kozmetikai flakonok gyártására szolgál.

- A PP, vagyis polipropilén: Szintén újrahasznosítható anyag, általában vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle, egyre inkább átveszi a PVC szerepét.

- A PS, vagyis polisztirol: Alapanyagai mind veszélyes mérgek. Legfőképpen ételtároló dobozok, poharak, valamint hang- és hőszigetelés készül belőle. A többi műanyaghoz képest több energia kell az újrafeldolgozásához, így ez kevésbé kifizetődő. A polisztirol hulladék szelektív gyűjtőedénybe vagy zsákba NEM helyezhető. Kizárólag a hulladékudvarunkban vesszük át!

- Minden olyan műanyag, ami a fenti hat kategóriába nem sorolható: Ide tartozik például a polikarbonát (PC), amelyből CD, DVD, valamint egyes szemüveglencsék is készülnek. Emellett ide soroljuk az úgynevezett fémgőzölt csomagolásokat is, amelyek vékony fémréteggel bevont műanyagok, például a chipszes zacskók. Ezek jellemzően sajnos nem újrahasznosítható műanyagok, kerüljük használatukat. Egy egyszerű teszttel eldönthető, hogy egy ilyen zacskó újrahasznosítható-e, ha összegyűrés után visszanyeri eredeti méretét, azt nem szabad a szelektívbe dobni.

- Fóliák: Ezt két részre válogatja a közszolgáltató: átlátszóra (amelyet például bútorok csomagolására használnak), illetve a színesre (amely például ásványvizes palackokon van), a celofán nem hasznosítható!

- Nagyméretű műanyagok: A hulladék beérkezésekor kézi válogatással szedik ki ezeket, lehet nagyobb kanna vagy fürdető kád.

- Fém italos-és konzervdobozok (élelmiszermentes állapotban): Ezeket nem kézzel válogatják, hanem mágnessel szedik le a félautomata soron.

- Italos kartondoboz: Jellemzően tej, üdítő vagy gyümölcslé tárolására szolgálnak. Az italos dobozos bálákat a feldolgozáskor egy speciális szerkezetben vízzel keverik, mellyel a polipropilén- és az alumíniumrészeket eltávolítják belőlük. A papírt ezután felaprítják, melegítik, és cellulózrostokra bontják. A keletkező pépet megtisztítják például a nyomdafestéktől, sűrítik, majd újra papírtermékeket gyártanak belőle.

Kék zsák/edény:

- újságok, szórólapok, könyvek (műanyag borítás nélkül), irodai papírok (műanyag lefűzhető tasak nélkül), karton-és egyéb papír csomagolóanyagok tiszta, élelmiszermentes állapotban, melyeket a közszolgáltató minőség alapján tovább válogat.

A hulladékok sokféleségére tekintettel a fenti lista nem teljeskörű, csak tájékoztató jellegű.

Nem elhelyezhető hulladékok: tapéta, használt higiéniai eszközök, indigó és önátíró tömb, öntapadós matricák, címkepapír, elem, akkumulátor, elektronikai hulladékok, veszélyes hulladékok, (pl. festékes dobozok, spray doboz), egyéb műanyag használati tárgyak.

 

Üveg (zöld szín):

  • italos üveg (fehér, barna, zöld
  • bébiételes üveg
  • befőttes, lekváros üveg

Hulladékudvarról további részletes információ:

http://zkn.hu/index.php/tevekenysegek/hulladekudvarok

Szelektív gyűjtőszigeketről további részletes információ:

http://zkn.hu/index.php/szelektiv-gyujtoszigetek

Házhoz menő szelektív gyűjtésről további részletes információ:

http://zkn.hu/index.php/hazhoz-meno-gyujtes

Településenkénti hulladékgyűjtési időpontok további részletes információ:

http://zkn.hu/index.php/tevekenysegek/hulladeknaptarak

Ugrás legfelülre